Szanowni Przedsiębiorcy,

Iwona Kamińska-Lech, Członkini Rady Izby Gospodarczej Północnej Wielkopolski, reprezentująca naszą Izbę na spotkaniu dla przedsiębiorców w Urzędzie Marszałkowskim Województwa Wielkopolskiego, zbiera wszelkie merytoryczne uwagi dotyczące prowadzenia działalności gospodarczej w Polsce. Zebrany materiał zostanie przedłożony Ministrowi Rozwoju i Technologii oraz Rzecznikowi Małych i Średnich Przedsiębiorców.

Spotkanie dotyczyło kluczowych kwestii związanych z deregulacją prawa gospodarczego. Ministerstwo Rozwoju i Technologii rozpoczęło oficjalne konsultacje w tej sprawie, a inauguracja miała miejsce w Poznaniu. Omawiano m.in.:

• Kontrolę działalności gospodarczej,
  • Usprawnienie procesów gospodarczych,
  • Ochronę praw przedsiębiorców.

Poruszono również problemy związane z brakiem stabilności systemu prawnego, szybkim wprowadzaniem zmian legislacyjnych oraz zbyt krótkim vacatio legis dla nowych przepisów.

Zachęcamy Państwa do przekazania swoich opinii i uwag, które będą cennym wkładem w dalsze konsultacje i działania mające na celu usunięcie barier prawnych dla przedsiębiorców.

My z naszej strony przesyłamy nasz projekt, który zawiera  analizę problemów, z jakimi mierzą się mikro i małe przedsiębiorstwa w Polsce, głównie w kontekście kontroli, obsługi księgowej, ochrony praw przedsiębiorców oraz cyfryzacji procesów. Raport porusza kluczowe kwestie, takie jak zbyt szczegółowe kontrole w mikrofirmach, trudności związane z obsługą IT, problemy związane z ZUS i VAT, a także bariery prawne i biurokratyczne, które utrudniają działalność gospodarczą. Zawiera również propozycje usprawnień, które mają na celu ułatwienie funkcjonowania małych firm.

Chcemy stworzyć bardzo merytoryczny dokument, który  ma posłużyć jako baza merytoryczna do dalszych rozmów z Ministrem Rozwoju i Technologii i Rzecznikiem Praw Przedsiębiorców, mających na celu poprawę warunków prowadzenia działalności gospodarczej w Polsce.

Serdecznie zachęcamy do aktywnego udziału w tworzeniu wspólnej przyszłości dla mikro, małych,  średnich i dużych przedsiębiorstw!

Nie obawiajcie się zgłaszać swoich uwag, problemów i propozycji – każda opinia jest dla nas niezwykle cenna (prosimy o przesyłanie propozycji w wersji doc.)

Uwagi można przesyłać na adres mailowy biuro@izba.pila.pl

Wszystkie zgłoszone kwestie zostaną dokładnie przeanalizowane, a my, jako Izba Gospodarcza Północnej Wielkopolski, przygotujemy kompleksowy projekt, który przedłożymy w naszym wspólnym  imieniu do Ministra Rozwoju I Technologii i Rzecznika Praw Przedsiębiorców. To niepowtarzalna okazja, aby wspólnie wpływać na zmiany w prawie gospodarczym, które mogą poprawić warunki prowadzenia działalności w Polsce.

Nie jesteście sami w tej drodze – działamy razem, aby usuwać bariery i wspierać Waszą działalność.

Piszcie do nas do 18 października!